DAROVI ZA DOBRU DJECU

(Ante Branko Periša)
Krasnoslovna pripovijest o sv. Luciji i sv. Nikoli

 

Prvo dijete: Utišajte pjesmu, u posjet nam stižu dragi gosti. Mi smo njihovi glasnici.

Drugo dijete: Draga djeco, znate što ima novoga? Očekujemo Svetog Nikolu i Svetu Luciju da nam podijele darove.

Prvo dijete: Prije nego nam stigne Sveti Nikola, pročitat ću vam njegovo pismo koje nam je uputio. Draga i dobra djeco! Svake godine pred božićne blagdane pripremim se na dugo putovanje oko svijeta. Navučem dugi kaput, očešljam sijede vlasi i bijelu bradu. Tada napunim veliku naprtnjaču svakojakih slatkih darova. Jer, znam da me očekujete. Očekujete me da vam podijelim božićne darove. Pogledao sam na kalendar i zapazio da je došlo vrijeme susreta. I zamislite što mi se dogodilo na putovanju? Dogodio mi se neobični susret. Susreo sam jednog starca koji je napustilo svoj rodni zavičaj. Onako ispaćen i žalostan, upozorio me da povećam darove jer ima mnogo djece koja su gladna i željna slatkih darova. I što sam učinio? Obrisao sam suzu i obratio se negdašnjoj djeci, koja su sada već velika i odrasla, da me obdare poklonima. Tako sam napunio torbu. Jer obećao sam da ću dobroj djeci donijeti slatke božićne poklone. A kad sam obećao, obećanje moram ispuniti.

Sveti Nikola (Ulazi s naprtnjačom u pratnji tri bijela  i tri crna anđela.)

Hvaljen Isus, draga djeco!

Svi: Navijeke budi!

Sveti Nikola: Ja sam, draga djeco, Sveti Nikola. Svake godine, čim zahladi, donosim vam slatke darove. Vidite, ja sam ostario i brada mi je posjedila. Ali me pamćenje ne vara. Donio sam vam nešto lijepo. Podijelit ću vam darove, ako mi nešto obećate. Obećajete da ćete biti dobra djeca?

Svi: Obećajemo!

Sveti Nikola: Obećajete li da ćete slušati svoje starije?

Svi: Obećajemo!

Sveti Nikola: Obećajete li da ćete dobro učiti?

Svi: Obećajemo!

Sveti Nikola: Obećajete li da ćete se svaku večer moliti dragom Bogu za svoje dobročinitelje?

Svi: Obećajemo!

Sveti: Primam vaše obećanje. Za takvo obećanje, dobit ćete nagradu. Samo, ja ću doći i slijedeće godine... Pogledajte, ovdje pored mene... Doveo sam tri zločesta djeteta. Oni su lani obećali da će biti dobri i nisu ispunili obećanje. I što im se dogodilo? Postali su zločesta djeca - kao zločesti vragovi.

Zločesti anđeo: Nemojte ga slušati. Ako budete kao i mi, bit će vam još ljepše...

Sveti Nikola: Tko želi biti kao oni, neka digne ruku? Nitko! Tako je, draga djeco, vi ne želite biti zločesti anđeli. Što će vam oni pokloniti? Njihova su obećanja prazna kao prazne torbe.

Dobri anđeo: Draga djeco, slušajte Svetoga Nikolu! Dobit ćete punu torbu darova.

Sveti Nikola: Pogledajte kako su lijepa djeca - kao lijepi anđeli. Oni su prošle godine obećali da će biti dobri, i evo ih s darovima.

Prvo dijete: Što ćemo učiniti sa zločestim anđelima?

Drugo dijete: Potjerat ćemo ih u pakao.

Prvo dijete: Što ćemo učiniti s dobrim anđelima?

Drugo dijete: Primit ćemo ih u naše društvo.

Sveti Nikola: Evo, draga djeco, pružit ćemo im posljednju priliku. Ako obećaju da će biti dobri kao i vi, poklonit ćemo im slatke darove i primit ćemo ih u naše društvo. Slažete li se?

Svi: Slažemo se!

Zločesti anđeo: Obećajemo da ćemo biti dobri. Nećemo se više tući, slušat ćemo starije jer i mi želimo darove Svetoga Nikole.

Sveti Nikola: Djeco, hoćemo li sada zločeste anđele primiti u naše društvo?

Svi: Hoćemo!

Sveti Nikola: Kad je tako, naređujem da ih pustite na slobodu.

Prvo dijete: Sveti Nikola, imamo još jednog dragog gosta.

Drugo dijete: U posjet nam dolazi Sveta Lucija.

Sveti Nikola: Znam, draga djeco.

Prvo dijete: Poslušajmo pismo Svete Lucije.

Drugo dijete: Draga i dobra djeco. Piše vam pismo Sveta Lucija. Uskoro će hladnoća obaviti vaše prebivalište. Da vam bude toplo i ugodno, svake sam godine prolazila pored vašeg prozora. Dobrom bi djetetu ostavljala slatki poklon. Međutim, ove godine neočekivano, pozivam vas da se skupite na jedno mjesto i da me čekate.

Sveta Lucija

(Ulazi u pratnji dviju djevojčica: jedna u bjelini a druga u crnini.)

Hvaljen Isus i Marija!

Svi: Navijeke budi!

Sveta Lucija: Draga djeco, dobro ste čuli. Ja sam Sveta Lucija. Moja se haljina bijeli kao snijeg u planini. Veseli me da ste se okupili na jednom mjestu. Znate, zašto vam ove godine neću pojedinačno doći na vaš prozor? Kad sam pošla na putovanje, dogodio mi se nesvakidašnji događaj. Susrela me jedna majka te me zamolila da povećam božićne darove jer, kaže, ima mnogo djece koja trpe nedaće. Kada sam obrisala suzu, napisala sam vam pismo da me pričekate zajedno. I hvala vam, draga djeco, na dočeku. Sada ću vam podijeliti slatke darove. Ali pod jednim uvjetom. Obećajete li da ćete biti dobra djeca?

Svi: Obećajemo!

Sveta Lucija: Obećajete li da ćete slušati svoje starije?

Svi: Obećajemo!

Sveta Lucija: Obećajete li da ćete dobro učiti?

Svi: Obećajemo!

Sveta Lucija: Obećajete li da ćete se svaku večer moliti dragom Bogu za svoje dobročinitelje?

Svi: Obećajemo!

Sveta Lucija: Kad je tako, draga djeco, proglašavam vas dobrom djecom koja zaslužuju moje darove.

Zločesto dijete (Zavezanih usta, maše rukama da ne slušaju Svetu Luciju)

Sveta Lucija: Znate li, draga i dobra djeco, zašto ova zločesta djevojčica ne može govoriti? Prošle je godine obećala da će biti dobra i nije održala obećanje. Budući da je bila lažljivica, zavezali smo joj usta da više nikada ne govori laži.

Dobra djevojčica: Vidite, njezina je torba prazna. Ona vam ništa ne može podariti. Slušajte Svetu Luciju i bit će vam lijepo.

Prvo dijete: Što ćemo učiniti sa zločestom djevojčicom?

Drugo dijete: Potjerat ćemo je.

Prvo dijete: Što ćemo učiniti s dobrom djevojčicom?

Drugo dijete: Primit ćemo je u naše društvo.

Sveta Lucija: Znala sam da ste dobra djeca. Ali dat ćemo posljednju priliku i zločestoj djevojčici. Ako nam obeća da neće više lagati, odvezat ćemo joj usta.

Zločesta djevojčica: Obećajem da neću više nikada lagati.

Sveta Lucija: Prihvaćamo izrečeno obećanje.

Prvo dijete: Našim dragim gostima, svetom Nikoli i svetoj Luciji, uputimo pjesmu dobrodošlicu
(pjevaju sva djeca).

Drugo dijete: Prije nego dobijemo zaslužene darove, jer smo obećali da ćemo biti dobri, poslušajmo savjete naših dobročinitelja.

Sveti Nikola: Draga djeco, najprije ću iz torbe izvaditi jednu grančicu. Ovo je grana za zločestu djecu. Tko ne bude dobar, bit će išiban i postat će zločesti anđeo. Vi ste obećali da ćete biti dobra djeca. Je li tako?

Svi: Tako je!

Sveti Nikola: Znači, zločestu grančicu možemo slomiti. Draga djeco od sada smo prijatelji. Vi ste moja dobra unučad, ja sam vaš dobri djed Nikola. Svaki djed voli svoju djecu. Stoga me pažljivo poslušajte što ću vam reći: Kad dođem slijedeće godine, hoću da budete svi kao dobri kao dobri nebeski anđeli. Hoćete li biti dobri?

Svi: Hoćemo!

Sveta Lucija: Dobra moja dječice. I u mojoj torbi postoji jedna grančica. Ovo je zlatna grana. Ako održite obećanje, sve će šibe za kaznu postati zlatne kao i ova. Ovo je grančica za dobru djecu. S njom se ne kažnjava nego nagrađuje kao kad se dijele darovi. Što smo ono obećali? Obećali smo da nećemo više nikada lagati u životu? Je li tako?

Svi: Tako je!

Sveta Lucija: Kad je tako, dobra moja djeco, doći ću i dogodine da vas posjetim. Ne želim da vam zbog laži netko zaveže usta. Hoćemo li biti dobri kao dobri nebeski anđeli?

Svi: Hoćemo!

Sveta Lucija: Sveti Nikola, nalazimo se u društvu dobre djece.

Sveti Nikola: Sveta Lucijo, dobroj djeci podarimo slatke darove.

Drugo dijete: Draga djeco, ispjevajmo pjesmu zahvalnicu.

 

 

U krasnoslovnoj pripovijesti DAROVI ZA DOBRU DJECU sudjeluju

Sveti Nikola

Sveta Lucija

Prvo dijete

Drugo dijete

Dobri anđeo

Zločesti anđeo

Dobra djevojčica

Zločesta djevojčica

Pjesme po osobnom izboru