ŽIVOTINJSKO CARSTVO PRED MALENIM KRALJEM

Bilo je jako užurbano u veseloj šumi. Približavalo se krunjenje kralja svih životinja, no nitko nije znao tko bi to mogao biti, strašni lav, snažni medo, lukava lija, brzi zeko ili netko treći. Već tjedan dana se na šumski proplanak donosila hrana, ukrasi za zabavu i ostale stvarčice, koje bi tulum učinile što zanimljivijim. Ali pripremala se i ogromna kutija gdje će mnoštvo životinja ubaciti papirić sa svojim glasom. Svatko je bogao biti izabran, čak i maleni mrav.

Došao je i taj dan. Od jutra se osjećala napetost, svatko od životinja je htio vladati veselom šumom. Kad odjednom nastane snažni vjetar, pračen bijelim pahuljicama mekog snijega. Sve se životinje uplašiše. Kad stupi maleni anđeo među njih. Krenu životinje prema njemu, prema uljezu, no on ih se nije bojao. Veselu vam vijest javljam, draga moja vesela družino, drage moje životinjice. Kralj nam se rodio. Ma kakav kralj, ljutito će medo. Mi biramo kralja i to uskoro. Ne može nitko biti kralj, osim mene, ja sam najsnažiji. Nato se lav uključi ljutito, ti si najsnažniji, ma mi lavovi smo oduvijek izgledali kraljevski, u prošlosti su nas zvali kraljevima životinja. Ma šutite obojica, kralj mora biti lukav i i imati ovako bogato krzno poput mene lije. A što će vam snaga i krzno ako niste brzi za pobjeći od opasnosti, javi se zeko.

Anđeo to sve slušao i odustao. Ma bolje da ja odem ka malenim pastirima, oni će poći sa mnom ka Kralju. I anđeo ode tiho od životinja koje su se i dalje svađale tko je bolji za kralja. No u to naiđe maleni crv, kojega nisu ni pozvali na zabavu jer su smatrali da nije vrijedan njihovog društva. Šta ti ovdje radiš crve jedan, vrati se nazad u onu smrdljivu jabuku, tamo pripradaš. Možda pripadan tamo, ali ja odoh za anđelom ka tome kralju, zanima me tko je on.

Životinje ljubomorne, odluče krenuti za crvom. Nije im dugo trebalo da stigno do malene štalice gdje ležalo djetešce, a oko njega magarac i vol koji su ga grijali svojim dahom. Mago moj dobri, da li je ovo kralj o kome je anđeo govorio. Crviću dragi, ovo jedini kralj, poslan od Boga, rođen noćas iz krila majčice Marije. Rođen je radi svih vas, radi snažnog mede, velikog lava, lukave lije, brzog zeke, a posebno radi najmanjih i najponiznijih poput tebe crviću. Crvić reče, dajem mu cijelo svoje srce i sve što imam sada njegovo je. Nato se i ostale životinje poklone pred malim kraljem.