TRI KRALJA PRED MALENIM DJETEŠCEM

 

U Isusovo vrijeme kraljevi su bili vladari, mudri ljudi, mudraci, zvezdoznanci. Danas imamo neke druge kraljeve, koje danas zovemo idolima. A mnogi od njih sami sebe smatraju vladarima cijeloga svijeta. Ovo je priča kako su današnja tri čovjeka, današnja kralja, shvatili tko je u stvari istinski pravi kralj.

LIKOVI: političar i direktor velike firme, manekenka i glumica, nogometaš, anđeo, Marija

 

Na scenu izlazi političar. Obućem u odijelo, sa aktovkom u ruci. Priča na mobitel, povišenim glasom.

 

POLITIČAR: Jesi zvala Horvata? Šta nisi?! Da si ga jučer nazvala, bilo bi kasno! Lijepo, lijepo kakvu ja to tajnicu imam! Ma kakav Božić! Sutra da si se nacrtala u 7 i zovi sve redom! Ne želim da mi taj novac propadne.

Završava razgovor i govori sam sebi.

POLITIČAR: Lako njoj, mora samo (govori sarkastično) svojim prstićima tipkati, a ja, ja se ubijam od posla. Sjediti u saboru, voditi ovu firmu. Ma dat ću joj otkaz, ne zanima me ni koliko djece ima, ni ništa. Nije zaslužila moju pažnju.

Odlazi sa scene. Dolazi manekenka, drži u rukama scenarij.

MANEKENKA: Zar on misli da ću toliko teksta učiti? Ma kakav mu je to film, gdje samo moraš pričati i pričati. Ma kakav tekst, ja sama po sebi izgledam dobro, ne treba meni nikakav tekst. Ono najbolje na meni je što se vidi i to donosi nagrade. Ma ne treba meni ta uloga, naći ću ja neku bolju!

Odlazi sa scene, dolazi nogometaš, u ruci nosi loptu.

NOGOMETAŠ: (ljutito) Ma šta će on meni da ja toliko ne vrijedim, zabijem gol u doslovce zadnjoj sekundi i odvedem ih u finale, a on tako. Ma ako treba Real će platiti i 10 miliona. Oni znaju što je talent. Više ne izlazim na travu bez sedam nula, pa nek si misle.

Ostaje na sceni, vračaju se političar i manekenka.

POLITIČAR: (obraća se nogometašu i manekenki) Što i vas su zeznuli? Moja glupa tajnica ne zna svoj posao i sad ja moram nazvati poslovnog partnera, da mi uplate novce na novi račun i srediti neke papire. Ne mogu danas otiči na skijanje, već tek sutra. Gubim silne novce, a gradim novu kuću i auto sam naručio.

MANEKENKA: Znam kako vam je. Ja im šetam po onoj pisti za pišljivu siću i još mi nude film gdje u svakoj sceni imam tekst. Ma šta oni misle tko sam ja!

NOGOMETAŠ: U pravu ste! Ovi u nogometnom savezu su mi već na vrh glave, samo treniraj i treniraj, nikakve zabave, a Real me hoće odmah, a ovi ne puštaju.

Dotrčava anđeo, a za njim ide Marija sa Isusom u naručju.

ANĐEO: (viče) Slava Bogu na visini! Rodio se Spasitelj! Maleno djetešce u krilu majke!

Ovo troje se stane pogledavati, zbunjeni su!

ANĐEO: Poklonite se pred Djetom! On vam nosi spas! Darujte mu ono najbolje od sebe, jer tako sebi darujete najljepši dar. Djetešce nam se rodilo!

Marija sjeda (klekne) u jaslice. Trojka obilazi oko jaslica i zbunjeno promatra majku sa djetetom u naručju, kako ga mazi, uspavljuje ga.

POLITIČAR: Šta je ovo sad? Ovo neka šala?

MANEKENKA: Ma to snimaju neki film! Šta nisam u njemu dobila ulogu?

NOGOMETAŠ: Nadam se da neće biti bolji nogometaš od mene kada naraste!

MANEKENKA: Ma kako je ova žena obućena? Ovo je grozno, donijet ću joj nešto iz moje Valentino kolekcije i jedne štikle, ovakva je sva nikakva.

MARIJA: Ma ljudi što je vama!? Nema tu šale, ni filma. Ne trebam nikakve cipele i ništa. Dobila sam najvredniji dar ovoga svijeta, što mi ga je sam Gospodin darovao. Ovo maleno djetešce, dječačić mali, koji će svojim životom iskupiti svakoga od vas.

ANĐEO: Bog je poslao svoga Sina! Ne treba on vaše novce, vašu ljepotu ni loptu. Vaše najljepše i najvrednije blago su vaša srca, koja će on od sada nositi na svojim dlanovima i voditi vas vašim životnim putevima. Ostavite sve ono što vas vuće prema dolje, poklonite se malenom Isusu u jaslicama.

Trojka dolazi pred Mariju s Isusom i padaju na koljena.

POLITIČAR: Nikakav biznis ne može promjeniti mene kao čovjeka, samo ti Isuse znaš što zaslužujem.

MANEKEN: Darujemo ti naša srca, jer to je ono najvrednije što imamo.

NOGOMETAŠ: Novac više odmaže nego pomaže, a uz tebe znamo tko smo i kuda idemo. I zato ti poput mudraca, poput triju kraljeva, klanjamo ti se padamo na koljena pred tobom.