SVIJEĆNICA

 

Scena: Šimun sjedi i moli, pognute glave. Proročica Ana  sjedi s druge strane i skupini ljudi govori o Djetetu.. Ulaze Josip i Marija, noseći Isusa u naručju.

 

ANA: (okupljenim ljudima) Hvalite Gospodina na nebesima. Vidjeli ste zvijezdu nedavno. Gospodin je poslao spas svijeta, svojega Sina. Dijete se rodilo u Betlehemu. Vjerujte, blizu je spasenje naše.

 

MARIJA: (vidjevši Šimuna) Došli smo dijete prikazati Gospodinu.

 

JOSIP: Kao što nalaže zakon Gospodnji. Svako muško prvorođeno neka se posveti Gospodinu.

 

ŠIMUN: A kako djetetu nadjenuste ime?

 

MARIJA i JOSIP: (pogledaju se i zajedno kažu) Isus!

 

Marija pruži Šimunu dijete u naručje.

 

ŠIMUN: Blagoslovljen budi Bože. Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga Izraelskog. (zastane i obrati se roditeljima) Dozvolite da vas blagoslovim.  (vrati dijete majci i stavi ruke Mariji i Josipu na glavu i kaže) Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan, a i tebi će (govori Mariji) samoj mač probosti dušu-da se razotkriju zamisli mnogih srdaca!

 

Nakon što Šimun završi, približi im se Ana.

 

ANA: Ovo je dijete koje će spasiti i tebe i mene (rukom pokazuje ka ljudima). Ovako maleno, a toliko jako. Hvaljen budi Gospode što misliš na nas, malenog čovjeka.