OKRENI DRUGI OBRAZ

LORA: Ja stvarno ovo ne razumijem.

IVANA: Što to ?

LORA:  Pa ovo današnje Evanđelje. Kako to misli Isus kad kaže: „ Udari li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi !“ Kako je moguće ne uzvratiti kad te netko izazove. ?

GORAN: Ja ne bih pružio drugi obraz onome tko bi me udario.

IVANA: Moja baka kaže da onaj tko podnese nepravdu , biva novi, jači i bolji čovjek.

ZORAN: Ma daj ! Ja bih mu pružio i drugi obraz, ali bi me onda taj  zapamtio dok je živ, jer u Evanđelju ništa dalje ne piše ! He, he..

IVANA: Ti nikad nisi ozbiljan. Gorane, ti se hvališ da čitaš Evanđelje i da ga razumiješ. Ajde ti nama objasni što to znači ! Jeli se bolje potući ili okrenuti drugi obraz i ispasti kukavica ?

GORAN: hm, kako da vam to objasnim. ..jednom sam kod mog prijatelja išao prazniti košnice. On nije imao nikakve mreže ni zaštitna odijela, a rekao je da ni meni ne treba.Jedno vrijeme je sve bilo u redu, a onda se pčela zaplela u moju kosu i ja sam reagirao automatski. Podigao sam ruku, a moj prijatelj je na to povikao : Stop ! Ne miči se! Ne poduzimaj ništa ! Ostani miran. Jedva sam izdržao tih nekoliko trenutaka. Pčela se onda nekako oslobodila i odletjela. Prijatelj me poučio : Kad se ti uznemiriš i počneš braniti, to pčele drže napadom i upotrebljavaju jedini obrambeno sredstvo, ŽALAC. Tada navale i druge i i zbodu te da se od toga može umrijeti. Potrebno je samo jedno :ostati miran. Jedini tako možeš izbjeći nevolje.

OSOBA: Pa zar nije tako i s nama ? Uznemireni prijatelj kaže ti ružnu riječ ili ti opsuje. Reci sebi Stop ! Ne uzvraćaj mu! Postupio si mudro pa premda nije lako, isplati se; tako otklanjaš opasnost. Kad se pojavi zlo, mi kršćani, učenici Isusovi, zaustavljamo ga samosavlađivanjem. Umjesto da reagiramo automatski i instinktivno čime produžujemo lanac zla, mi ga kidamo i tako oslobađamo i sebe i druge od okova grijeha. Jeli tako ?

LORA: Sad mi je jasno.Isus nam time hoće reći da se ne osvećujemo nego da dobrotom i praštanjem zaustavljamo zlo.

GORAN: Joj, teško je ići  s Tobom Isuse. …Ali ako ti tako kažeš, neka bude. Trudit ću se da naučim i ja okrenuti drugi obraz.

SVI: I mi ćemo tako…Zar ne daje Bog da sunce izlazi i dobrima i zlima ?