Prispodoba o talentima

 

 

(Lk 19,11-27)

GOSPODAR: Šimune, dovedi mi moje sluge : Andriju, Jakova i  Sefanija

ŠIMUN: Na zapovjed, gospodaru  !

GOSPODAR pred slugama: Slušajte djeco, ja moram ići u Afriku i neće me biti jako dugo.  Zato ću vam podjeliti sav svoj imetak na raspolaganje prema vašim sposobnostimana i kada se vratim da ste ih dobro upotrebili.

Andrija: Evo tebi pet talenata ti si me uvijek iznenađivao svojom spretnošću.

Jakove  tebi dva talenta još si mlad i to će ti biti dovoljno za početak,

Sefanija ( vuće se lijeno do gospodara) : Tebi ću dati samo  jedan.

PRIPOVJEDAČ: I tako je svatko dobio po svojoj  sposobnosti.

GOSPODAR: (uzima kofer i odlazi na put)

PRIPOVJEDAČ:  I gospodar otputova.

ANDRIJA: Juhuu, dobio sam od gospodara pet talenata. Kako da razveselim s tim svog gospodara kad se vrati. Znam, kupit ću još zemlje i traktor pa ću tu zemlju obrađivati da urodi još žita pa ću urod prodati i kupiti još koju kravu i hraniti blago i imati još i telaca i tako ću udvostručiti zaradu i bit ću veliki farmer i imati ranč. Da radovat će se tome moj gospodar. PRIPOVJEDAČ: I učini tako, upotrijebi ih i stekne drugih pet.

JAKOV: Gospodar mi je ostavio ova dva talenta. Kako da ih upotrebim ? Šeta

 Znam,  kupit ću si kompjuter i usavršavat ću se kao programer pa ću tako zaraditi još talenata.

PRIPOVJEDAČ: I  tako je i Jakov bio vrijedan i domišljat i  sa dva dobivena talenta polako je zaradio još dva talenta. Bio je tako sretan !! A Sefanija ? Što je učinio Sefanija sa svojim samo jednim talentom ?

SEFANIJA: Meni je gospodar od svih njih dao samo jedan talenat. Jedan ko nijedan. Šta ću s tim? On putuje i provodi se a ja da mu tu crnčim a on će samo ubirati moju muku. E neću. Sakrit ću taj novčić u zemlju pa kad se vrati neku mu je njegovo nazad. Zakopa tako jedan talenat u zemlju i odei dalje spavati.

PRIPOVJEDAČ:  Nakon dugo vremena doðe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. (Gospodar se umoran vraća s puta, pozdravlja se s svojim slugama sjeda na svoju stolicu)

GOSPODAR:  Šimune, dovedi mi Andriju. Jakova i Sefaniju.

ŠIMUN: Na zapovijed, gospodaru ! (Dovodi ih !)

GOSPODAR: I kako je bilo kod kuće ? Kao ste se snašli bez mene i jeste li dobro iskoristili one talente koje sam vam dao ?

ANDRIJA: 'Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao! Uzgajao sam žito i stoku i uspio zaraditi upravo još pet talenata. Evo ih. ( I uručuje mu ih)

 GOSPODAR: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! ćeš moj zamjenik. Uði u radost gospodara svoga!'"

  JAKOV: Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao (predaje mu ih ) i i još sam se naučio raditi na kompjuteru

 GOSPODAR: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Bit ćeš moj nadzornik! Uði u radost gospodara svoga.'"

SEFANIJA: 'Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se zato, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!' 

GOSPODAR (pomalo ljut): 'Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Mogao si ako ništa drugo moj novac položiti u banku i dobiti kamate i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom. A ti si bio lijen i ni malo mudar. I nisi zano poštivati i iskoristiti i to malo što sam ti dao. Šimune, uzmi mu taj jedan talenat i daj Andriji koji ima onih deset, jer onaj koji se trudio, neka ima u izobilju, a ti Sefanija  si se pokazao kao beskoristan i zato tog lijenog slugu izbacite van. ( I izvedu ga van!)