Ljubav

Ovaj razgovor vodi se između jednog mladića koji traga za ljubavlju i obližnjeg svećenika. Vrijeme radnje je srednji vijek

 

M:Oprostite, mogu s vama malo popričati?
S:Naravno, što te muči?
M:Bogat sam čovjek, imam dosta zemlje, konja i ostale stoke! Izgledam poprilično dobro. Ali muči me nešto... Svaka žena s kojom želim nešto više mi priča o ljubavi, ali ja više ne znam što je ljubav. Prijatelji mi kažu da me vole zbog novca, a ja sad ne znam! Dat ću vam novca kolko tražite, samo mi odgovorite na to pitanje. Što je to ljubav???
S:Vidiš, dijete, mnogi su se do sada ženili, a ljubav nisu prepoznali, mnogi su ostarili, a ljubav nisu prepoznali. Mnogi su i umrli, ali ljubav nisu prepoznali. Da bi prepoznao ljubav moraš gledati očima ljubavi. Ako gledaš očima mržnje, sve što vidiš jest mržnja.
M:Ali kako gledati očima ljubavi?
S:Iz očiju ljubavi isijava ljubav. Iz očiju ljubavi zrači Božja prisutnost. Kroz oči se čovjeku gleda u srce. Ono mora biti ispunjeno ljubavlju. Teško je to danas, uvijek je bilo, a i bit će. Snagu će ti dati Bog! On je iz ljubavi prema čovjeku, iz ljubavi prema tebi koji sada slušaš, žrtvovao svoga Sina jedinorođenca. Isus je i za tebe umro. Možda ti se te riječi čine već istrošenima i beznačajnima, jer to svi govore... Ali odgovor leži u onome za čim ti sada tragaš! E vidiš, ne možeš tragati za nečim čega ne znaš. Bog je Ljubav. Tražiš neprolazno među prolaznim. Težiš ka savršenstvu, potpunoj sreći i ljubavlju, a to ti nitko ne može dati osim samog Boga! Nikad neće niti jedan čovjek doživjeti potpunu sreću. Čovjek je ograničen na ovaj sustav: metar, masa, sekunda; a Bog – On je neograničen. Kako svaki čovjek teži sreći i beskrajnom ljubavi tu već vidiš da to drugi čovjek ne može ispuniti. Beskraj i ograničenje ne idu zajedno... Čovjek je kao bure bez dna kada je u pitanju ljubav. Neprestano traži, a onaj od kojeg traži je također čovjek, dakle, ograničen te ne može popuniti prazninu. Bog uspijeva i zato mnogi današnji mladi, ali i oni stariji ne prepoznaju ljubav. Oni traže ljubav u svemu osim u izvoru ljubavi. To je kao kad bi tražio vodu usred pustinje, a nalaziš se pored oaze. Bog ti je stvorio oči da gledaš, uši da slušaš, usta da pričaš, ruke da radiš, noge da hodaš. Ali mnogi gledaju, a ne vide; slušaju, a ne čuju; pričaju, a ništa ne kažu; rade, a ništa ne urade i stoga nogama svojim koračaju prema propasti.
M:Kako – gledaju, a ne vide?
S:Jesi li imao kakvog dobrog prijatelja? Jesi imao obitelj? Jesi imao sumještane?
M:Da... !? (zbunjeno)
S:E vidiš...da si gledao očima ljubavi, vidio bi da te tvoj prijatelj cijeni i voli baš onakvog kakav jesi, da ti je obitelj uvijek tu, iako možda ti misliš da nikog nema. Sumještani su te sigurno cijenili kada bi činio dobro. Da si gledao očima ljubavi iz tebe bi izvirala ljubav i ljudi bi ti uzvraćali ljubavlju. Kada gledaš očima ljubavi u svakome nađeš trunku ljudskosti.
M:Ali ja sam mislio na ljubav prema ženi!
S:Ljubav je ljubav!!! Ako ne poznaš ljubav ovakvu, ne znaš ju ni onakvu. Zato sam ti i rekao da mnogi ljubav nisu prepoznali. Ti budi ljubav pa ćeš i naći ljubav! Ti budi mržnja pa ćeš i naći mržnju! Kako siješ, tako ćeš i požeti! Ako tražiš ženu koja će prema tebi biti dobra, poštena i iskrena, moraš i ti prema njoj biti dobar, pošten i iskren...A ako...
M:Što je!?!? Što je to ljubav prema ženi? Kako doći do nje? Zašto se uopće truditi naći ju???
S:Što je? Odi u susjedno selo. Tamo živi jedan siromašni seljak Pero. Ima mnogo zemlje, ali mu je uginuo konj. Treba na žetvu... Uzmi svog konja i pomozi tom čovjeku...
M:Ali mene ne zanima seljak ni žetva ni... !!! (bijesno)
S:Evo vidiš, upravo dok ti pričam o očima ljubavi, ti gledaš očima bjesnoće, iz tvog srca izvire uznemirenost. Slušaš me, a ne čuješ – spiječava te uznemirenost... Zanima tebe i taj seljak i ta žetva. Pomozi mu, a kada žetva bude gotova, svoga konja ostavi njemu. Onaj novac što si meni nudio, podaj u kuću preko puta starčeve. Tamo živi jedna obitelj sa 12-ero djece. To učini iz ljubavi. Kada im svima pomogneš, otvori oči, otvori uši, nek iz tvog srca izvire samo ljubav! Tada ćeš shvatiti pojam ljubavi! Vidjet ćeš što znači nekome pomoći. Kada pogledaš starca u oči, pogledaj mu do duše – osjećat će čistu ljubav prema tebi! Nema ništa čime će ti uzvratiti i divi ti se! Pogledaj te oči i upamti ih. Uskoro ćeš naići na onu žensku osobu koja će imati takav pogled! Tada ćeš shvatiti da je ona prava! Ona koja te neće zbog tvoga novca ili zbog tvoje vanjštine – zbog prolaznosti. Voljet će te zbog tebe! Pogledaj onu dječicu kojima si pomogao. Pogledaj ih u oči, ali do duše. Zapamti te poglede. Ako te tvoja djeca jednom budu tako gledala, znaj – bio si dobar otac... Pusti nek' iz tebe zrači ljubav i naći ćeš ljubav – ljubav svog života!!!