Zlatno pero



Uloge(7): poglavica, indijanac 1, indijanac 2, indijanac 3, indijanac 4(Crveni jelen), stari indijanac(Umorni sokol), pripovjedač.

Scena 1
Pripovjedač: Na obali modro-zlatnog jezera, bilo je mirno indijansko selo. U podne i navečer iz šatora se uzdizao dim i lijepi mirisi, koji us pobuđivali apetiti malih indijanaca koji su se igrali među šatorima.
Jednog dana, poglavica Crni Bizon pozvao je k sebi mlade stanovnike sela. (Mladi indjanci dolaze s kopljima i uspravno staju u red ispred poglevice. Poglavica im daje pozdrav i oni drmaju kopljima i uzvraćaju pozdrav)

Poglavica: Mladi indijanci, došlo je vrijeme da isprobam vašu snagu i hrabrost. Vidite onaj otok tamo daleko, usred jezera? Tamo na tom otoku je sakriveno zlatno pero. Onaj koji ga nađe, ući će u naš klan kao odrasli indijanac. Sutra ujuto, zajedno sa prvim zrakama sunca, otplovit ćete na vašim kanuima.

Scena 2
Pripovjedač: Te noći su svi mali indijanci sanjali. Njihovi snovi bili su puni orlovih pera, skrivenih na stjenovitim vrhovima, u dubokim dolinama, pod velikim kamenjem. Sanjali su prije svega da se vraćaju sa perom zlatnog orla uz čuđenje ljudi i ponos roditelja.
Kada se malo razdanilo, čudne sjene se se započele kretati u selu. Bili su to mali indijanci, koji su prenosili svoje kanue na obalu jezera.

Indijanac 1: Brže, brže!
Indijanac 2: Ja sam prvi ovdje došao!
Indijanac 3: Gledajte, netko nam se približava! Izgleda da je to neki starac!
Stari indijanac (prilazeći k njima): Dečki, to sam ja, Umorni Sokol. Uzmite me sa sobom. Trebam preći na taj otok.
Indijanac 2: Ali mi se žurimo! Čeka nas proba snage i hrabrosti!
Indijanac 1: Ne, to nije moguće! Kada bi to bilo neki drugi dan, tada bismo te poveli!
(Stari indijanac prilazi svakom od ostalih dečki.)
Stari indijanac: A ti?! Možeš li me uzeti u svoj kanu?
Indijanac 3: Ne mogu! Moram brzo ploviti, a ako budemo dvojica bit će teško!
(Jedan od dečki, četvrti indijanac, dolazi do starca.)
Indijanac 4: Dođi Umorni Sokole, ja ću te povesti. Sjedni u moj kanu!
Stari indijanac: A kako se ti zoveš dečko?
Indijanac 4: Zovu me Crveni Jelen.
(Ulaze u kanu)

Pripovjedač: Ali u tom trenutku, iza brda se pojavila prva zraka sunca. To je bio znak za start. Sa radosnim krikom, mladi indijanci su uskočili u svoj kanue. Uhvatili su vesla i otisnuli se na jazero. Brzo su odlepršali kao ptice. Započela je velika proba. Dečko koji je u svoj kanu uzeo starca sve je više i više zaostajao na kraju, jer je morao veslati za dvojicu.

Indijanac 1(Osvrnuvši se iza sbe): Gledaj, on plovi zadnji!
Indijanac 2: Nije baš mudar! Uzeo si je takav teret!
Indijanac 3: On sigurno neće naći zlatno pero!

Pripovjedač: Vidjevši kako su daleko otplovili njegovi drugari, Crveni jelen se rastužio. Ali kad je pogledao na Umornog Sokola, vidjevši njegovo naborano lice koje se radosno smijalo, osjetio je u srcu da je dobro učinio.
Sunce je stajalo već visokona nebu, a brzi dečki su jedan za drugim stizali na obalu otoka. Mali indijanci su iskakali na kopno. Poslije izvlačenja kanua na obalu, neki od njih su tražeći zlatno pero počeli da se penju na stijene. Drugi su pretresali šumu. Jedan od dečki je zavlačio svoju ruku u staru pećinu, drugi je zavirivao pod deblo srušenog stabla.

Scena 3
Pripovjedač: Bilo je podne kad je kanu Crvenog jelena doploviio do obale. Mali indijanac je bio sav uznojen i mislio je da njegovi drugovi već slave pobjedu nekoga od njih, ali kako se pokazalo još nitko nije našao zlatno pero.

Indijanac 4: Ja ću također još probati naći zlatno pero. Doviđenja Umorni Sokole!
(Trči prema šumi)
Stari indijanac: Čekaj Crveni jelene, dođi malo k meni! Moram ti nešto reći.

Pripovjedač: Crveni Jelen se malo nerado zaustavio i okrenuo prema Umornom Sokolu, ali je bio tako napet, kao luk spreman da opali.
(Umorni Sokol je izvukao ispod svojeg odijela zlatno pero.)

Indijanac 4: Zlatno pero!
Stari indijanac: Sada je ono tvoje!
(Crveni jelen ispušta radostan krik.)
Indijanac 2: Gledajte, on je našao zlatno pero!
(Dotrčavaju svi dečki.)
Indijanac 1: Pokaži, pokaži, gdje si ga našao?
(Svi sa divljenjem gledaju zlatno pero.)
Indijanac 3: Baš je lijepo! Kako samo blista!
(Umorni Sokol utišava dečke i polaže ruku na rame Crvenog Jelena.)
Stari indijanac: Da, Crveni Jelen je pobijedio u toj probi snage i hrabrosti. Zadobio je zlatno pero jer ima u životu nešto što više vrijedi od toga da netko prvi dođe do cilja. Najveća snaga je snaga ljubavi.

Na temelju priče Brune Ferrera